sreda, 5. junij 2013

DOMAČA ZOBNA PASTA

Že nekaj časa stremim po tem, da bi vsa komercialna kozmetična in čistilna sredstva zamenjala z doma narejenimi, predvsem pa za ljudi in za okolje nenevarnimi izdelki. Kar je včasih lahko kar utrujajoče delo, v vsej poplavi informacij. A druga stran kovanca je, da lahko od vseh možnosti, ki obstajajo izberemo in prirejamo recepte našim potrebam.


Zobna pasta je ena izmed stvari, ki jih uporabljamo na dnevni bazi in zato si po mojem mnenju zasluži pozornost. Ljudje smo precej smešni, kar se tiče stvari, ki smo jih pripravljeni dat v usta. Ne bomo pojedli mravlje ali škorpijona (delikatesa v nekaterih deželah), preprosto zato ker je to nagnusno. A brez problema pogoltnemo take in drugačne strupe, samo da lepo dišijo, so prijetnega okusa in... ker je tista deklina na reklami res simpatična. No, tudi jaz sem dovzetna za simpatične posameznike, ki nas nagovarjajo s tega ali onega oglasa in seveda uživam v stvareh, ki lepo dišijo in/ali so dobrega okusa, ampak ne za ceno zastrupljanja lastnega telesa.

Če še kdo išče alternative ponujenemu in bi zraven rad še nekaj prihranil, lahko preizkusi recept, po katerem jaz naredim zobno pasto:

RECEPT ZA DOMAČO ZOBNO PASTO:

Potrebovali boste



  • 2 jušni žlice sode bikarbone (tako, ki se uporablja za kuhanje, ne pralne)
  • 1 jušna žlica kurkume
  • 3 jušne žlice kokosovega olja
  • 1 jušna žlica sezamovega olja
  • 5 kapljic eteričnega olja klinčkov
  • 20 kapljic eteričnega olja poprove mete
  • embalažo za shranjevanje, ki ne prepušča svetlobe


Postopek


Kokosovo in sezamovo olje daš v skledico (po možnosti glineno ali stekleno)

Nato olji segreješ nad vodno kopeljo, da se kokosovo olje stopi in je temperatura obeh olj enaka.

Obe olji stepaš, da nastane kremasta masa.

Posebej zmešaš sodo bikarbono in kurkumo...

... in jo dodaš oljem. Potem pa podmazat komolce in mešaj...

Masa je gotova, ko ima enakomerno konsistenco in barvo. Konsistenca je prava, ko metlica ob mešanju pušča sledi.

Dodaš še eterična olja, tako da najprej zmešaš obe olji (naj bosta na sobni temperaturi) in ju potem vmešaš v maso.

Ostane samo še to, da zobno pasto shraniš v embalaži, ki ne prepušča svetlobe. 



In to je to. Čisto enostavno. 


Pasta res ni najboljšega okusa, ampak se človek hitro navadi. Sploh, če dodamo eterično olje poprove mete. Kako prepričati otroke, ki so navajeni zobne paste z okusom jagode pa nimam pojma. Mogoče bi kokosovo olje lahko zamenjali z nerafiniranim kakavovim maslom, namesto kurkume pa čebelji vosek ali celo sveže jagode (ko je ravno sezona). Tudi jagode naj bi belile zobe.... baje...

Ker zobna pasta vsebuje olje, je treba po ščetkanju ščetine očistiti. Pri nas je vedno na kupe naravnega mila, tako da se poslužim tega. Lahko pa samo sperete ščetko pod zelo vročo vodo, olje se bo stopilo in splaknilo s ščetin.

Kurkuma, bo vašo zobno ščetko obarvala, a brez skrbi, zobje zaradi tega ne bodo bolj rumeni.

Mogoče samo še ena stvar, ki sem jo opazila pri sebi. Soda je zelo, zelo nežno abrazivno sredstvo. Zato si zob ni potrebno drgniti kot zmežan. Meni se zdi dovolj nežno, a temeljito ščetkanje. Receptu lahko dodate tudi drobno mleto, morsko sol, oz. zamenjate kurkumo s soljo, če ne prenesete okusa. Meni osebno slan okus v zobni pasti ne paše. Najlepše pri tem, da si sam delaš zobno pasto je, da si jo lahko prirejaš po lastnem okusu. Moj recept je precej močan. V primeru, da bi raje bolj blago zobno pasto, zmanjšaš količino sode.


O SESTAVINAH:
Vsi vemo, da so zobje živi in porozni. So v stalnem procesu  remineralizacije in demineralizacije. Naravno zdrave zobe najenostavneje ohranimo tako, da dovolimo naravnim procesom svojo pot in skrbimo za ustno higieno. Parabeni, fluor, razna penila, sladila, dišave in alkohol, ki se nahajajo v komercialnih zobnih pastah, naravne procese v ustih ovirajo. Predvsem glicerin je tisti, ki se nalepi na zobe in preprečuje remineralizacio. Poleg tega imajo snovi še širši vpliv na naše zdravje in počutje, a naj ostane pri napisanem.

Nekaj o fluoru:
Kurkuma
je v zobni pasti predvsem zato ker ima proti vnetne lastnosti. Ubija bakterije in viruse, poleg tega pa beli zobe in pospešuje prekrvavitev dlesni.
Nekaj o kurkumi na spodnjih povezavah:

Kokosovo olje:
varuje pred razvojem raka,deluje protimikrobno, kar pomeni, da nas varuje pred bakterijami, virusi in glivicami, vleče strupe iz naših zob in dlesni. Vse zgoraj našteto je pomembno pri preprečevanju zadaha, in pri preprečevanju obolenja zob in dlesni(bakterija, ki se prime naše sklenine in se prehranjuje s sladkorjem povzroča zobno gnilobo). Poleg tega je kokosovo olje polno vitaminov in mineralov, ki so pomembni za remineralizacijo naših zob. 


Soda bikarbona
odstranjuje zobni kamen, beli zobe pomaga pri boju s paradontozo, zaradi bazičnosti nevtralizira kislino v ustih. Ker je rahlo abrazivno sredstvo, vsaj na začetku, dokler se dlesni ne utrdijo, ščetkamo nežno. Iz istega razloga sem v pasto dodala olji (prej sem uporabljala samo prašek sode in kurkume).


Sezamovo olje
je eno izmed najboljših sredstev za ustno higieno. Tradicionalno se uporablja za vlečenje strupov iz zob in dlesni, tako da ga žvrkljamo po ustih 15-20 min. Prepečuje zadah, propadanje zob, suho grlo, krvaveče dlesni, nalaganje kamna.



Eterično olje mete
je po prvem vzgibu pristalo v pasti, ker sem se tako navadila okusa po mentolu, da brez njega nimam občutka, da sem si sploh umila zobe. Je osvežujoča (hladi), krepilna in poživlja pretok krvi v dlesnih, pospešuje izločanje prebavnih sokov, pomaga pri zobobolu (anestetik) in slabem zadahu, deluje protimikrobno. Preprečuje slabost, težave s sinusi in dihali.

http://www.webmd.com/a-to-z-guides/peppermint-oil-uses-benefits-effects

Eterično olje klinčkov
je tradicionalno znano sredstvo za lajšanje zobobola. Deluje antispetično in je odličen anestetik. Preprečuje razvoj nekoristnih bakterij, virusov in glivic. Pri notranji uporabi moramo biti pazljivi, olje uporabljamo le v majhnih količinah.

http://www.bodieko.si/klincki
http://voices.yahoo.com/how-cloves-toothache-10208641.html?cat=5



Toliko za enkrat o zobnih pastah. Naj poudarim, da je to le ena izmed možnosti, ki se pri meni in mojih najbolj obnese. Je pa vseeno le del bolj kompleksne rutine. Celoten postopek pa v naslednjem blogu.





4 komentarji:

  1. Janja, tale recept bo pa treba sprobat. Kurkuma ima kak poseben okus?
    Jaz si iz sode bikarbone delam deodorat. Top zadeva :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdravljena. kaksen je recept za deodorant? :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zdravo Anonimni ;)

    zanimivo vprašaje. Bom malo premislila. Jaz enostavno uporabljam sodo bikarbono.

    Ampak sprejmem izziv!!!

    Objavim v naslednjih dneh.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanima me če kdo kaj ve kako je s sodo bikarbono, zobozdravnica mi je dejala, da beli zobe zato, ker poškoduje vrhnjo plast zob in jo naredi hrapavo ter se nato na zobe še lažje nabirajo obloge. Ne vem, če je bilo to mnenje izraženo zato, da se spodbuja prodaja komercialnih zobnih past. Je pa res, da če si greš belit zobe, boš imel ravno ta problem hrapave površine zob kar meni dokazuje, da je to s sodo bikarbono, da škodi zobem nekako res. Morda če si mehko ščetkaš in je še olje zraven kot vezivo se ta vpliv omili. Slišala sem tudi že za nekoga, ki si je več let čistil zobe le s sodo bikarbono in ni imel težav zobmi. A to je tudi odvisno od genetike. Če kdo to prebere, me zanima njegovo mnenje ali izkušnja.

    OdgovoriIzbriši