torek, 21. december 2010

Anonimni Alkoholik

Par dni nazaj sem bila malo razigrane volje in ker je veseli demcember, sem se malo poigrala z mojimi recepti. Pri izdelavi mila je res nešteto možnosti in kombinacij sestavin, ki jih lahko uporabimo. Včasih krasno deluje kakšen dodatek, na katerega najprej tudi slučajno ne bi pomislili.

Glavna zvezda tokrat je.... PIVO!

Verjetno vsak izmed nas pozna koga, ki prisega na pivo kot edino, pozornosti vredno pijačo. Pri znamki piva, se debata verjetno malo bolj zaplete. Zato naj podrobnosti tega recepta ostanjo skrivnost ;)

Torej... Namesto vode sem tokrat uporabila pivo. Ker poznam par receptov za nego las, ki vsebujejo to pijačo, sem si mislila, da nekaj že mora biti na tem pivu, kar je dobro za kožo. Gospod Google mi je povedal, da je pivo odlično kozmetično sredstvo, ker vsebuje vitamin B2, ta pa je ključnega pomena za regenereracijo in rast las, kože in nohtov. In potem res nisem več imela razloga, da recepta ne preizkusim. 

Skrbelo me je edino to, da lug, ki ga dodamo vodi precej dvigne temperaturo mešanice. To pa bi verjtno uničilo lastnosti piva (verjetno!). Poleg tega bi postalo grde, temno rjave barve in posledično... fuj milo, ki verjetno ne bi nikogar pretirano mikalo. Na srečo je sedaj čas nizkih temperatur in zunaj nam vrt krasi gora snega. Gora, ki je neusahljiv vir veselja za našega kužata in dobrodošla pomočnica za ohlajanje mešanice luga in piva. Posodo sem zakopala v sneg, vanjo vlila pivo in počasi dodajala lug, zraven pa neprestano mešala.

Uspeh! Temperatura se ni dvignila nad 20 stopinj.

Mogoče bi povdarila, da je odprto pivo stalo čez noč, da se je "zluftalo". Vsi poznamo trik z pivom in sladkorjem (če ga ne, sami poizkusite dodati žličko sladkorja kozarcu piva. Predlagam, da to naredite v umivalnem koritu ;) in zadnje kar si želim je, da mi pivo skipi čez rob. Poleg tega je bilo pivo močno ohlajeno preden sem dodala lug.

Preostali postopek je standaren. Mešanica olj, dodamo lug, mešamo in vlijemo v model. Pokrijemo z deko in pustimo čez noč.

Rezultat so bili rumenkasti kosi mila, ki sicer niso dišali po pivu, kot sem upala, ampak imajo sladkast, skoraj nevtralen vonj. Idealen za moške, ki niso navdušeni nad dišečo kozmetiko ;)))))

Naslednji izziv: "Umivajo se samo umazanci!" Malo za šalo, malo zares komentar na prvo debato o milih z mojim očetom. Kdo pa pravi, da te milo samo očisti ;)))